Hoe worden microgroenten gekweekt?
Deze kas staat in het Westland. Dat noemen ze ook wel de Glazen Stad, vlakbij Den Haag. Deze kas is echt gigantisch. Elf hectare, dus bijna net zo groot als 22 voetbalvelden. Maar ja, dat moet ook wel, want dit bedrijf levert microgroenten aan 70.000 restaurants in heel Europa. Dus ja, wat hier gekweekt wordt, dat ligt gewoon over een paar dagen op het bord in Londen, Parijs en Rome. Zo snel gaat dat. Maar Stijn, waarom nou eigenlijk een kas? Plantjes hebben drie dingen nodig om te groeien: warmte, licht en water. En in deze kas kunnen wij geven wat die planten nodig hebben. Dus wij geven water wanneer het nodig heeft, hebben licht wanneer het nodig heeft en het is er altijd lekker warm. Precies. En dan kun je dus het hele jaar door geven wat ze nodig hebben en dan ben je niet afhankelijk van het weer. Nee, dus zo zorgen wij voor de beste omstandigheden voor onze mooie plantjes. Kijk, dit is onze traditionele kas, maar we hebben een kas waar we nog veel meer techniek hebben toegepast. Oké. Wow! Zo, gaaf hè? De kas van de toekomst. Dit paarse licht bestaat eigenlijk uit blauw en rood licht. Het blauw zorgt ervoor dat het plantje klein wil blijven en het rode zorgt dat het plantje wil gaan groeien. En omdat 'ie dan zo hard moet werken, krijgt hij een hele mooie smaak. En LED is natuurlijk duurzamer, kost minder energie. Deze kas is ook superzuinig. Gebruikt helemaal geen CO2? Nee, wij gebruiken geen fossiele brandstof, dus CO2-vrij. Wauw.
Microgroenten zijn eigenlijk plantjes van pas een paar dagen oud. Ze zijn pas net begonnen met groeien, met ontkiemen. Daarom noem je ze ook wel kiemplantjes. En dat begint natuurlijk allemaal eerst met een zaadje. Deze blauwe bakjes worden gevuld met papierpulp, dat is een hele vezelige, vochtige substantie. Dit is echt de perfecte voedingsbodem. En dan komen de bakjes hier onder de zaaimachine terecht en die zorgt ervoor dat alle zaadjes worden verdeeld over de bakjes. Maar dat gebeurt nog niet altijd helemaal perfect en daarom wordt er ook altijd nog een beetje met de hand bijgezaaid als dat nodig is. Kijk, hoppa.
De eerste paar dagen brengen de zaadjes hier door onder een doek, want een plantje heeft pas iets aan licht op het moment dat hij blaadjes krijgt, want dan kan die de energie van de zon opslaan. Maar in de natuur begint een zaadje in de grond, in het donker en hier bootsen ze dat na, zo, onder een doek. Kijk, hier begint het ontkiemingsproces en je ziet ze al een heel klein beetje groeien. In de natuur gebeurt dit dus onder de grond, maar hier onder een doek zonder licht en zonder water. Maar gelukkig heeft het plantje wel een beetje hulp, want de moederplant heeft namelijk heel veel goede voedingsstoffen meegegeven aan het zaadje om zo de eerste paar dagen door te komen. Nou, ga nog effe lekker verder groeien. En zo kan het plantje uiteindelijk wortels gaan maken en dan na een paar dagen ook blaadjes en dan kan het doek eraf. Kijk, en dan zul je zien dat dat plantje worteltjes heeft om water mee op te nemen en kleine blaadjes om het zonlicht mee op te slaan. En op die manier kan ie dus gewoon makkelijk zelf verder groeien. En in de kas groeit zo'n kiemplantje dan uiteindelijk uit in één of twee weken tot een microgroente. Daarna zijn ze klaar om ingepakt en vervoerd te worden naar een chefkok ergens in Nederland of in Europa.