Hoe wordt een tattoo gezet?
Vroeger was een tatoeage echt iets voor zeelieden, soldaten en zelfs bij de mummies zijn tatoeages gevonden. Maar tegenwoordig hebben heel veel mensen een tattoo, mannen en vrouwen. Dit is de studio van Sophie Timmer. Zij heeft naast paarden ook een studio waarin ze tatoeages zet. En dan vooral medische tatoeages. Ha Sophie. Oh wauw! Hai. Je bent al met een design bezig. Ja, ik ben bezig met een bloem. Kijk, oh, die heb je ook op je arm. Ja. Heel mooi.
Is dit de eerste stap van een van een tatoeage? Hoe gaat dat eigenlijk als je een tatoeage wil? Nou, je hebt meerdere opties. Voor de wat grotere tatoeages wordt vaak gebruik gemaakt van een iPad. Ik vind het fijn om gewoon met pen en papier, potlood en papier zelf te tekenen en het uit de hand te doen. En wat gebeurt er vervolgens? Nou, als je dan het ontwerp klaar hebt, dan zet je de schets over op carbonpapier. Daar maak je een afdruk van op de huid en dan kan je dus eventjes in de spiegel kijken of 'ie mooi zit of niet. Eventueel nog verplaatsen. En daaroverheen zet je je tattoo. Dan is het een kwestie van lijntjes overtrekken.
Wil je 'm aan de bovenkant of aan de binnenkant van je onderarm? Eh, aan de bovenkant, hier denk ik, een beetje hoog. Ja, zoiets. Ja? Perfect. Ik ga eerst even je arm goed ontvetten en desinfecteren. Dan pakken we nu het product dat ervoor zorgt dat het stencil goed blijft staan. Zo, schoongemaakt, ingesmeerd. Kijk. Gaaf hoor! En wat is nu de volgende stap? Nu gaan we tatoeëren. Oh, maar ik wil eigenlijk geen tatoeage. We gaan 'm lekker op oefenhuid zetten, dan kan je zien hoe het allemaal in z'n werk gaat. Ok, ja goed, deal.
En waar begin je nou mee, Sophie? Nou, je begint eigenlijk altijd met het lijnwerk. Oh ja. Vervolgens de donkere schaduwen en je eindigt altijd met je lichte kleuren. Dus in het tatoeëren werk je altijd van donker naar licht. En hoe werkt het nou eigenlijk? Het apparaat zorgt ervoor dat de naaldjes heen en weer trillen. Die zitten in het kopje. En wat doen die naaldjes dan precies? Die naaldjes prikken in de huid en die zorgen ervoor dat op het moment dat ze in de huid zitten, inkt achterlaten. Gebruik je dan voor een tattoo waar ze altijd dezelfde naald? Nee, als je een wat scherpere lijn wil maken, dan pak je een kopje met wat minder naaldjes. Nu gebruik ik bijvoorbeeld een driepuntsnaald. Zo meteen wil ik gaan schaduwen en dan pak ik een wat grotere naald. Dan pak ik een zevenpuntsnaald. Oh, je tovert 'm echt tevoorschijn! Wel gaaf hoor! Van design tot op... Nou ja, het latex. Ja. Echt gaaf! Ik ben blij dat 'ie niet echt op mijn arm staat, maar ik ben wel echt heel nieuwsgierig geworden. Hoe voelt het nou om getatoeëerd te worden? Nou, we kunnen zo meteen even een schone naald pakken, dat we die eventjes droog bij jou tatoeëren. Dat je even het gevoel kan ervaren. Dus zo krijg ik geen tatoeage, maar wel het gevoel. Ja, we tatoeëren zonder inkt. Dat wil ik. Okee.
Ik vind het toch best spannend. Okee, voor het gevoel. Voor het gevoel. Ja, alles voor de wetenschap. Oh... Het valt wel mee, maar het is toch een beetje vervelend. Ah, ah. Stop maar. Oh, ik krijg helemaal zweethandjes ervan, ik word een beetje brr. Maar het is niet dat ik uit de stoel schiet van de pijn. Het valt eigenlijk wel mee. Nee, maar je hebt nu 3 seconden gehad. Er zijn mensen die vier, vijf uur achter elkaar zitten voor een grotere tattoo. Da's niks voor mij, ja.