Hoe komt stikstof in de natuur terecht?
Planten hebben stikstof nodig om te groeien. Alleen in Nederland komt er te veel stikstof in de natuur terecht, wat schadelijk is. Maar hoe komt al dat stikstof in de natuur? Twee grote veroorzakers van te veel stikstof zijn deze jongens, en die jongens. Sorry, dames. Ik bedoel niet letterlijk deze jongen, maar verkeer in het algemeen. Onze vliegtuigen, onze auto’s, vrachtauto's en onze quads hebben een motor waarin benzine wordt verbrand. Tijdens het verbranden komt onder andere stikstof vrij en dat komt via de uitlaat in de lucht. En die stikstof noem je stikstofoxide. Tot zover niks aan de hand. Maar aangezien er in Nederland alleen al 9 miljoen auto's rondrijden, betekent dat heel veel stikstof dat vrijkomt, en dus de natuur in waait. Daarom mogen we sinds een paar jaar maximaal 100 kilometer per uur rijden, in plaats van 130. Want hoe langzamer we rijden, hoe minder benzine we verbranden en dus minder stikstof in de lucht.
En dan hebben we nog deze dames. O, ja. Even kijken. Zo, ja. In planten en gras zit ook stikstof. En koeien eten dat gras natuurlijk op en zo komt dat stikstof ook weer in hun plas terecht. Dank je wel, hè, Bertha.
En als die plas in contact komt met hun poep gebeurt er iets belangrijks. Zo. Oeh, er ontstaat ammoniak. En dat is een gas waar stikstof in verstopt zit. Poeh. En dat is wel te ruiken!
In Nederland hebben we bijna 4 miljoen koeien. Dat zijn meer koeien dan alle bewoners van Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland bij elkaar opgeteld. En veel koeien betekent ook veel ammoniak dat de stallen uit waait. Dus ook de natuur in.
Daarom doet Henrik samen met Claudia onderzoek op deze boerderij. Met geavanceerde apparatuur willen zij weten hoeveel stikstof van de stallen nou precies in de natuur terecht komt.
Wat doen deze apparaten precies?
Met deze apparaten vangen we zo een bubbel aan lucht op. Daar zit een hoeveelheid stikstof in, in de vorm van ammoniak. En zolang die kamer gesloten blijft, kunnen we zien wat er met die hoeveelheid gebeurt. Dat kan meer worden. Als er bemest wordt bijvoorbeeld. Precies. Dan komt er stikstof vrij uit het weiland. Maar die hoeveelheid kan ook minder worden. Dan neemt het weiland stikstof op. Dan neemt het gras en alle plantjes stikstof op. Ja, en uiteindelijk kunnen we dan zien hoeveel aan stikstof weg van de boerderij waait.
En wat doe je met al die informatie? Dan kunnen we in oplossingen gaan denken. Want die zijn er nog niet? Die zijn er wel. We zijn langzamer gaan rijden. En zijn speciale koeien-wc's waar de plas en poep gescheiden zijn voor ze in contact komen. Maar we hebben nog meer nodig. En we hopen met dit onderzoek tot nog betere oplossingen te komen.
Ik heb misschien ook nog iets. Want wij mensen kunnen natuurlijk ook wat doen. Minder autorijden, minder vliegen, minder vlees eten. Ja. Want dan stoten we minder uit en dat is beter voor de natuur. Zeker. En op de quad naar huis is dan geen goed idee, hè? Nee, misschien niet. Nee. Let op. Oké. Eh, Bertha? Heb je even?