Frida Kahlo als inspiratie
Frida Kahlo is een voorbeeld voor velen. Zo ook voor breakdancer Redo. Redo is geboren met een aantal lichamelijke beperkingen, maar die hebben hem nooit tegengehouden. Hij danste voor miljoenen mensen, onder andere op het Eurovisie Songfestival.
Hee, Redo! Janouk, welkom. Goed je te ontmoeten.
Ja, wat tof dat je er bent. Mooie plek man. Vet hè. Ja.
Jij hebt een heel mooi verhaal en een goeie boodschap. Vertel eens?
Ja, mijn boodschap is no excuses, no limits. En dat betekent dat alles in het leven mogelijk is. Zolang je voor jezelf maar geen excuus creëert. Dus het moment waarop je zegt dat je iets niet kan, dan ga je jezelf eigenlijk beperken. Dus voordat je dat zegt, probeer het eerst en probeer het op je eigen manier.
En dat is eigenlijk met Frida ook zo. Zij had zo veel uitdagingen, maar zij vond juist door te gaan schilderen, vond ze eigenlijk een soort van uitweg in haar pijn. En voor mij, ik had vroeger best wel veel moeite om over straat te lopen, dan keken er mensen naar me, of naar me wijzen, of achter m’n rug om over me fluisteren. Het was best wel lastig om te accepteren om ook anders te zijn. Dus ik ging heel erg op zoek naar iets wat bij mij het beste paste. En ik kwam in aanraking met breakdance toen ik veertien jaar was en dat gaf mij zoveel vrijheid en dat gaf me echt het gevoel dat ik eigenlijk alles aankon.
Dus ga vooral lekker op zoek naar iets wat bij jou het beste past en waar je gelukkig van wordt en waar je jezelf helemaal in kan uiten, dat is zo belangrijk om daarnaar op zoek te gaan.
Ik denk juist dat anders zijn een kracht is. En anders zijn is een superpower. En in plaats van dat je altijd bezig bent met ik wil zijn als hij of zij of noem maar op, dan is het juist goed om trots te zijn op wie je bent. Dat heb ik geleerd. En juist door mezelf te uiten in iets wat ik belangrijk vind, dat is dan dans. En bij Frida zag je dat in haar kunst. En ja, zij heeft nu een museum.