De bodem zit vol leven
Nou, daar kom niet echt beweging in. Kom jij anders even helpen? Ja, doe maar hierzo. Perfect. Ja, dat had ik niet kunnen doen, zoveel. Dankjewel!
Dames en heren, ik presenteer u de bron van al het leven, de bodem. Bijna al ons eten groeit in de bodem, maar ook alle bomen en planten die je ziet in de natuur groeien in dit spul. Dat werkt als volgt. De bodem bestaat voornamelijk uit aarde. In de natuur groeien hier allerlei verschillende soorten planten op. Sommige plantjes worden gegeten door dieren en die poepen ze dan weer uit op de grond. Andere planten gaan dood. Uiteindelijk belandt dit allemaal in de grond, waar het, jawel, weer wordt opgegeten.
De bodem zit namelijk vol leven. Allemaal beestjes en wezentjes die zo klein zijn dat je ze niet kan zien. Samen met de wormen en andere insecten peuzelen zij de dierenpoep en plantenresten op. En met dat oppeuzelen doen ze iets heel belangrijks. Ze zetten die dierenpoep en plantenresten namelijk om in voedingsstoffen en die voedingsstoffen kunnen de planten weer opnemen met hun wortels. En daar gaan ze van groeien. Het werkt dus allemaal met elkaar samen. En in de natuur geldt: hoe meer verschillende soorten bomen en planten boven de grond, hoe meer verschillende soorten wezens onder de grond.
Een gezonde bodem zit dus vol leven. Maar hoe zit het dan in de landbouw? Bij landbouw draait het om eten. Zo worden bijna alle akkers die je in Nederland ziet, gebruikt voor eten. Aardappelen, uien, bieten, maar ook gras en mais voor ons vee. En aangezien er steeds meer mensen bijkomen, heb je steeds meer eten nodig. Daarom planten veel boeren één soort gewas, dus één soort plant. Op die manier kunnen ze zo makkelijk mogelijk veel eten verbouwen. En ook deze gewassen moeten groeien. En daarvoor gebruiken veel boeren mest, plantenresten, maar ook kunstmest. Dat zijn speciale voedingsstoffen waar ons eten goed van groeit. Dat klinkt fijn, maar deze manier van landbouw gaat ten koste van de natuur. Want als er maar één soort plant op een veld staat, komen er ook weer minder beestjes op af. En wat dacht je van vogels, vlinders, bijen en andere dieren die daar lekker van snoepen?
Lange tijd draaide landbouw om genoeg eten produceren voor iedereen. Maar de laatste tijd geven we in Nederland steeds meer om de natuur. En daarom zijn er boeren die hun best doen om eten te produceren en te denken aan de natuur.