Hoe worden gevulde paaseitjes gemaakt?
Er zijn verschillende soorten paaseieren. Kijk, zulke eieren, die zijn hol. Maar je hebt ook paaseitjes die je vaak in de winkel koopt. Die zien er eerder zo uit. Massief. En je hebt gevulde paaseieren met een smaakje aan de binnenkant. En nu ben ik in een chocolade-atelier in Schiedam. Hier maken ze ambachtelijk gevulde paaseitjes. Elk ei dat hier gemaakt wordt, wordt met de hand gemaakt en gevuld. Connor hier is chocolatier. Hij maakt echt de mooiste dingen met chocola. Maar hoe maak je nou gevulde paaseitjes? Ja, die maken wij van wit, puur of melkchocolade met bijvoorbeeld aardbeien, citroen of pistache. En vandaag maken wij een passievrucht-karamelvulling. Nou, hier begint het allemaal mee: cacaobonen. Die groeien in de cacao vrucht. Kijk, je hoort ze. En van deze bonen worden in de fabriek chocoladeblokken gemaakt. Maar wel volgens het recept van Connor. Oké, dus de chocoladeblokken komen zo uit de fabriek, maar het ziet er best wel gek uit zo. En het is ook echt keihard. Kan je hier dan al paaseitjes van maken? Nee, nog niet. Deze moet eerst nog gesmolten worden om op de goede temperatuur te komen en dan doen we in deze ketel. Oh ja, ja, daar kan je wel paaseitjes van maken. Zeker. Oké, dus we hebben die gesmolten chocola. Maar hoe maak je dan deze vulling? Ik neem suiker, verse passievrucht en een klein beetje witte chocolade in een pan. Die kook ik tot deze passievrucht-karamelvulling. Kunnen we nu dan eindelijk paaseitjes maken? Nee, nog niet. We moeten eerst nog even een garnering aanbrengen. Een lijntje. Oe! En, is het wat? Dit ging perfect. En nu gaan we de mal vullen met een laagje chocolade. Oké. En nu kan de vulling er dus bij. Ja. Yes! Top! Met een klein beetje chocolade plakken we beide helften op elkaar. Slaan we heel hard zodat ze goed op elkaar plakken en dan gaan ze in de koeling. Deze komen uit de koeling, waardoor ze krimpen en makkelijk uit de mal komen. Oké. Ah! Ja. Echt goed gelukt! Dank je wel! Wow, wat vet! Echt een mega-ei met allemaal mooie bloemetjes erop. Ja, deze is te gek hè? Deze is wel hol van binnen, want als die gevuld zou zijn, zou hij echt niet meer te tillen zijn. Deze is al 26 kilo. Wauw! Ik vraag me wel af hoe je zo'n mega-ei dan eet. Ja, zullen wij het maar bij de kleintjes houden? Is goed, doen we. Proost!