Hoe werkt zonnebrandcrème?
Het zonnetje op je huid is natuurlijk prima, maar je huid te lang en onbeschermd blootstellen aan zonlicht, dat is niet goed. En daarom onderzoeken ze hier in deze kliniek in Rotterdam hoe je je huid nou het beste kunt beschermen tegen de zon. Dit is dokter Jetske Ultee. Zij weet heel veel over de huid en in het bijzonder de huid in combinatie met de zon. Dus ik kan aan jou wel vragen: Hoe kan het dat als ik buiten loop in de zon, dat mijn huid dan bruiner wordt? Je lijf is eigenlijk ontzettend slim. Want zodra je huid wordt blootgesteld aan zon, gaan de pigmentcellen die in je huid zitten pigment aanmaken. En pigment is eigenlijk een soort schildje tegen de zon. Dus daardoor kan er minder schade aangericht worden.
Hier zie je een model van de huid. De huid bestaat uit verschillende lagen. En in die bovenste laag zitten de pigmentcellen. Maar hoe kan het dan dat ik toch verbrand soms? Ja, je huid kan zichzelf wel een beetje beschermen, maar niet zo goed als bijvoorbeeld een goeie zonnebrandcrème. Dus je moet buiten daarbuiten eigenlijk altijd ook je huid beschermen met bijvoorbeeld een zonnebrandcrème of beschermende kleding. En ja, één keer verbranden, dat overkomt iedereen wel eens. Maar je moet echt voorzichtig zijn dat dat niet heel vaak gebeurt, want dan ga je echt schade krijgen. Hoe erg is het dan dat je verbrandt? Ja, verbranden is niet goed, maar het overkomt echt iedereen wel eens. Maar als je vaak verbrandt, ja, dan ga je je huid wel echt beschadigen, dus daar moet je echt voorzichtig mee zijn. Vergelijk het een beetje met je favoriete broek. Op een geven moment krijg je slijtageplekken en dan merk je het nog niet zo heel erg, maar op een gegeven moment gaat ie echt kapot. En zo is het met je huid ook een beetje.
Nou staat er op de flesjes altijd iets over de beschermingsfactor, in dit geval factor dertig. Maar wat betekent dat nou precies? En wanneer weet je eigenlijk welke factor je moet gebruiken? Als je echt een hele gevoelige, lichte huid hebt, dan kun je beter zo hoog mogelijk gebruiken, want in de regel is het zo: hoe hoger het nummer op de verpakking, hoe beter die beschermt. Maar gebruik ieder geval een factor dertig. En wat zit hier nou in dat dit niet een gewone crème maakt, maar zonnebrandcrème? Eigenlijk is een zonnebrandcrème een gewone crème waar speciale zonfilters aan toegevoegd zijn. Die zonfilters weerkaatsen het licht of die absorberen het licht als een sponsje. En hier zie je een paar voorbeelden van zonfilters die eigenlijk opgelost zijn en toegevoegd zijn aan een crème. En dan heb je een zonnebrandcrème. En je dus beschermd bent tegen de zon. Precies.
Als je niet wil dat de zon je huid beschadigt, dan zit er maar één ding op en dat is smeren, smeren en nog eens smeren. Met zonnebrand natuurlijk. Maar wat doet dat dan precies? Om dat te laten zien, gaan we een klein testje doen met Hanneke en Jetske. Wat gaan we precies doen? Nou, we gaan op jouw wangen twee zonnetjes tekenen, aan de ene kant en aan de andere kant. Vervolgens gaan we aan een kant een gewone crème smeren en aan de andere kant en crème met een zonnefilter erin. Kijk maar eens naar het resultaat. Oh wauw. Ja, je ziet heel duidelijk het verschil. Klopt inderdaad. Het zonlicht wordt hier niet meer doorgelaten en daardoor licht het zonnetje niet op. Dus aan deze kant zit het product met de zonfilter.
Dat zonnebrandcrème werkt, dat heb ik gezien, want dat zonnetje op mijn wang was weg. Maar hoe moet je je nou op een goede manier insmeren? Om de factor te halen die op de verpakking staat, moet je bijvoorbeeld voor je gezicht iets meer dan een halve grote theelepel gebruiken. Dus dat is ongeveer zo’n hoeveelheid, alleen voor je gezicht. Dat is meer dan dat ik gebruik. Dat is meer dan de meeste mensen gebruiken. Als je je lijf goed wil insmeren, moet je wel 6 tot 7 eetlepels met zonnebrandcrème opsmeren. Zoveel? Ja, dat is veel meer dan eigenlijk bijna iedereen doet. En je moet niet alleen dik opbrengen, maar ook nog eens om de twee uur. Dus de volgende keer dat ik naar het strand ga, neem ik mee: een grote fles zonnebrandcrème, een theelepel voor het gezicht, een eetlepel voor mijn lijf en oh ja, niet vergeten de wekker te zetten. Om de twee uur smeren.