Hoe wordt thee gemaakt?
Nou, we hebben twee mandjes vol met vers geplukte theeblaadjes. En het leuke is dat je van één zo'n topje verschillende soorten thee kunt maken. En de bekendste zijn de gewone zwarte thee en de gewone groene thee. Maar Linda, hoe doe je dat nou? Hoe maak je van deze blaadjes thee? Nou, stap één bij beide processen, dus bij groen als bij zwart, is verwelken.
Ok, we gaan de blaadjes hierin omkiepen en wat er dan gebeurt is dat er eigenlijk al een stukje vocht wat in het blad zit gaat verdampen. Dus we gaan ze eigenlijk een beetje indrogen. Ja precies. En dan gaan we dadelijk, als ze een beetje verwelkt zijn, gaan we de volgende stap inzetten.
Stap twee van het groene thee-proces is de verhitting en dat gaan we nu doen met dit. Wat gebeurt er nu in deze wok, doordat het heet is, stopt het oxidatieproces. Dus op het moment dat je plukt, dan kan hier zuurstof bij. Ja. Dus stel, je hebt een appel. Ik neem een hap uit de appel en leg de appel weg. Daar waar jij gebeten hebt, dat wordt bruin en dat heet oxidatie. Aha. Oxidatie willen we met zwarte thee. Zwarte thee is helemaal bruin geworden. En bij groene thee willen we het blad natuurlijk zo groen mogelijk houden. Als het zo heet is, dan stop jij het oxidatieproces. Dus de blaadjes, als we ze dadelijk uithalen, worden niet meer bruin. Ok, ik denk dat het goed is. Ja, tijd om eruit te halen? Ja, zeker. En nu? Ok, de volgende stap in het proces is rollen van het blad, dus al het sap wat er nog in zit, dat willen we naar buiten halen. En waarom wil je dat naar buiten hebben? Omdat dat zorgt voor de smaak van de thee. Zo, maar dit is best wel zwaar werk hoor. Dan ben je wel effe bezig. Ja, maar gelukkig hebben we daar ook een machine voor. Ah. Zo ja, dit gaat wel echt even een stuk sneller dan dat je zelf moet kneden. Het ruikt lekker. We hebben nog één stap te gaan en dat is de laatste stap en dat is het drogen. In de droogkast wordt de thee gedroogd totdat er nog ongeveer drie of vier procent vocht in zit en dan is ie helemaal klaar. En hoelang moet ie nog drogen? Uhm, een half uurtje.
De groene thee is nu aan het drogen, dus in de tussentijd kunnen wij de zwarte thee gaan maken. Yes! Is dan nu de eerste stap weer wokken? Nee, de volgende stap is rollen. Het is zwarte thee dat we nu gaan maken. Dus we willen dat het blad wat nu nog mooi groen is, willen we dat helemaal bruin of zwart wordt. Dus we gaan hem hier in deze kast stoppen. Hier is het heel warm en heel vochtig. Zo ja, dat kun je wel zien hier. Wat een stoom joh. Ja, en dat zorgt ervoor dat het blad helemaal bruin wordt, maar dat duurt een uur of vijf ongeveer en daarna is het een kwestie van drogen. En dan heb je dus zwarte thee. Precies. Maar het duurt nog wel eventjes, dus laten wij lekker thee gaan proeven. Nice, zin in.
Ik heb hier vers van de plantage, zwarte thee en groene thee. Ruikt lekker. Ik wil wel graag beginnen met de groene thee proeven. Ja, dit is echt een groene thee en je proeft echt wel die versheid. Lekker vers, lekker fris. Vers van ‘t land eigenlijk. Geplukt en nu geproefd. Wow, dat proef je wel hoor. Deze ruikt al heel anders. Wat zoeter, kan dat? Ja klopt. Groene thee heeft wat meer groene groenten, dus spinazie of gras, andijvie. Zwarte thee is wat zoeter. Nou Linda, dank je wel.