Waarom moet je goed poetsen?
We willen allemaal shinen met een stralend gebit, maar dat kan alleen als je je tanden beschermt tegen indringers. Ons gebit heeft namelijk twee belangrijke vijanden. Zuur en suiker. Die twee kunnen zorgen voor gaatjes in je tanden en kiezen en voor slijtage en ontstekingen. Nou, dan kan je die shine wel vergeten. De mensen die alles over ons gebit weten zijn natuurlijk tandartsen. Ik heb met Nicole afgesproken op de grootste tandartsen school van Nederland. Nicole is kindertandarts en weet alles over hoe je je tanden goed moet verzorgen. Nou Nicole, ik ben echt uit de buurt van mijn vrienden gebleven want ik mocht van jou mijn ondertanden niet poetsen. Waarom was dat nou eigenlijk? Dat is om te laten zien wat er gebeurt als je drie dagen je tanden poetst. Met dit instrument ga ik kijken of je tandplak hebt en kijk, hier zit tandplak op je advies En met deze vloeistof kan ik je beter laten zien waar de tandplak allemaal zit. Dus het is nu allemaal paars en daarna spoelen we met water en waar het dan blijft zitten daar heb je nog tandplak zitten. Hier heb ik een spiegel voor je. Je ziet heel goed het verschil. De boventanden, die heb je goed gepoetst, die zijn helemaal mooi wit. En daaronder, ja, daar is het echt heel erg roze. Het is dat ook allemaal, dat roze, dat kleurt het tandplak. En wat is dat dan? Tandplak? Dat zijn etensresten, speeksel, resten en heel veel bacteriën. In het laboratorium kunnen we mijn tandplak van dichtbij bekijken. Al die bolletjes die je ziet, dat zijn allemaal bacteriën. En hier die lange sliert, dat is zelfs een schimmel. Oh nee, er zitten gewoon schimmels tussen je tanden. Vies! En dit komt dus omdat ik mijn tanden niet heb gepoetst. Ja, daardoor zijn het er zoveel. Maar je hebt altijd tandplak, dus je hebt altijd bacteriën. En als je dan heel veel suiker eet of suiker drinkt, dan gaan die bacteriën nog veel sneller groeien. En dat kan je goed zien in dit experiment waarbij er twee bakjes met bacteriën zijn. Aan één van de bakjes wordt suiker toegevoegd. En jawel, de bacteriën die suiker krijgen groeien veel en veel sneller. En wat is er dan zo erg aan die bacteriën op je tanden? Nou, die bacteriën, die eten suiker. Dus alles wat jij eet, dat eten zij ook en daar maken ze zure poep van. Door dat zuur komt er een gaatje in het hele sterke tandglazuur. Als dat gaatje steeds groter wordt dan wordt je tand minder sterk en kan die zelfs afbreken en kan je je tand verliezen. En dat kun je hier zien. Kijk, deze tanden zijn allemaal verloren gegaan. Wow! En die hebben allemaal een gaatje. Ja, dat is toch wel heftig. Oké, dus bacteriën maken van suiker in je mond iets zuurs en zo krijg je gaatjes. Maar we eten en drinken ook veel meer zuur dan we denken. Dat in een glaasje cola super veel suiker zit, dat weten we. Maar wist je dat cola ook heel erg zuur is? Cola is net zo zuur als een citroen en wel 10000 tot 100000 keer zuurder dan water. Je proeft het alleen niet door al het suiker dat erin zit om te laten zien wat zuur met je tanden doet, gaan we een proefje doen. Kijk, dit ei heeft een paar dagen in water gelegen en is nog steeds helemaal hard. Maar dit ei is met schil en al in de cola gelegd en daar is nu dit van over. Het is helemaal verkleurd en zacht. Door het zuur is de hele schil opgelost. Hij stuitert gewoon! En dat doet zuur dus ook met je tanden. Kijk de buitenste laag van je tand, die lost langzaam op. Dat heet erosie en dan krijg je dat, dus. Daarom kun je maar beter niet te vaak per dag zure dingen eten of drinken.