Hoe wordt Limburgse vlaai gemaakt?

Om te weten te komen hoe Limburgse vlaai gemaakt worden, ben ik op de enige plek in Nederland waar ze de lekkerste en de echte maken, namelijk in de provincie Limburg. Ik ben bij bakker Sjoerd in Ottersum en de geur van al die vlaai, die komt me al helemaal tegemoet. Heerlijk! Een vlaai is een zoete taart, meestal gevuld met vruchten, maar het kan ook een vulling hebben van rijst of pudding en dan is ie vaak afgedekt met zo'n heel mooi raster met van die leuke ruitjes. Maar hij kan ook afgedekt zijn met zo'n mooie kruimellaag of zelfs helemaal dicht zijn. En dat noemen ze dan hier in Limburg een dichte deksel. Maar niet elke vlaai is een Limburgse vlaai, want de Limburgse vlaai is namelijk een zogenaamd beschermd Europees streekproduct. En dat betekent dat de Limburgse vlaai alleen zo genoemd mag worden als hij ook daadwerkelijk gebakken is in de Nederlandse provincie Limburg of Belgisch Limburg. Maar hoe maak je zo'n vlaai nou precies? Nou, we beginnen natuurlijk met de bodem. Een vlaai moet minimaal tien centimeter, maximaal dertig centimeter zijn. En daar gaat een deeg in. En het deeg, dat maken we van een aantal ingrediënten. Zo hebben we tarwebloem, melkpoeder, suiker, zout en verse gist en daarvan maken we een deeg. Dat deeg gaat in een vlaaipan en dan kunnen we daar een vulling op aanbrengen. Het is heel belangrijk dat de vlaai vers gegeten wordt, dus hij mag niet ouder zijn dan 24 uur. Je moet hem op de hand kunnen eten, zo uit het vuistje. Oké Sjoerd, welke Limburgse vlaai gaan we maken? Kersenkruimel, specialiteit van het huis. Lekker. Daarvoor gaan we eerst deeg maken. Het deeg kneden we van de grondstoffen. Daarvan vormen we bollen. En die bollen, die rollen we uit tot ronde deegstukken voor in de vlaaipan. En dan goed aandrukken natuurlijk aan de zijkanten. Netjes in de randjes. Als het deeg erin zit dan gaan we hem vullen met de kersen. Daaroverheen gaan de kruimeltjes voor een lekkere krokante bovenkant. Hij gaat dan in de rijskast. En hoe lang moet die hierin? Ongeveer 30 minuten en daarna gaat hij de oven in 35 minuten ongeveer. Dan is het klaar. Tadaa! Daar is ie dan, de enige echte Limburgse vlaai. Even opmeten. Precies dertig centimeter. Ja, is ie goed zo? Dat kunnen we alleen maar proeven. Daar gaat ie. Oh, hij klinkt al heel krokant. Ja. En uit het handje dan he? Dat is de bedoeling. Oh kijk, dat gaat hartstikke goed. Dat moet lukken. Echte Limburgse vlaai in Limburg gebakken. Eet smakelijk he. Heerlijk! Ik wil dadelijk nog wel een stukje. Ja, ik ook.