Hoe worden Bossche bollen gemaakt?

Als je wilt weten hoe echte Bossche bollen gemaakt worden, dan moet je natuurlijk naar een banketbakker in Den Bosch. En dat is precies waar ik ben. Ja, kijk. Hier liggen er al een paar. Maar ja, dat dacht ik al. Wat zijn het er veel hè? Bossche bollen, heerlijk. Maar wat is zo'n Bossche bol nou precies? Kijk, dat is bakker Johan. Jij kan mij vast vertellen wat is een Bossche Bol nou precies? Jazeker. Het is ooit bedacht door bakkers in Den Bosch. Het is een luchtige soes gevuld met slagroom en overgoten met chocolade. Heerlijk! En kun je me laten zien hoe jij die maakt? Jazeker! Dan gaan we nu even de bakkerij in. Oké Johan, hoe beginnen we? Met soezenbeslag. En hoe maak je dat? Soezenpoeder, eieren, boter en water. En wat moet je daarmee doen? Mixen. En dan hebben we soezenbeslag. Het soezenbeslag is klaar en daar worden door deze machine kleine bolletjes van gespoten. Maar dit ziet er nog niet heel luchtig uit. Eerlijk is eerlijk. Nee, dat klopt. Doordat er in de stoomoven stoom toegevoegd wordt, gaan ze rijzen. Oh ja, kijk, die bolletjes, die gaan gewoon rijzen. Ja, door de juiste temperatuur van 270 graden en stoom toe te voegen, krijg je holle soezen. Ja dus die zijn hol van binnen en dan later vul je ze met slagroom. Jazeker. Na een half uurtje in de oven en een half uurtje afkoelen hebben we dit: een soes. Maar hij is nog leeg en er zit nog geen chocola op. Dus Johan, dit is nog geen Bossche Bol. Nee, zeker niet. Dat is nog een chocoladebol. Je moet hem erdoor halen. Ja, dat ben jij aan het doen. Dat ben ik aan doen. Zou je er zelf een paar door willen halen? Nou, daar gaat ie. Ja, oké. Hopsakee. Oh, vervelend, er zit allemaal chocola op m’n handen. Ja, eindelijk tijd voor de slagroom. Jazeker. Maar zo duurt het wel heel lang, denk ik. Of niet? Inderdaad, maar zo doen we het niet meer. Oh. Daar hebben we dit nu tegenwoordig voor. Dus in plaats van die spuitzak gewoon een spuitmachine. Dat ziet er heel leuk uit! Mag ik het eens proberen? Jazeker. Oke dan. Wat moet ik doen? Je steekt hem erop. Ja, je doet het voetpedaal op en dan is het klaar. Wow, ik voel helemaal die slagroom erin komen. Hij wordt hartstikke zwaar. Hij moet goed gevuld natuurlijk. Het ziet er echt heerlijk uit, maar hoe eet je hem? Je eet hem gewoon uit het handje als een appeltje. Ja zo. Het is even werk, maar dan heb je ook wat.