Hoe maak je ijs zonder vriezer?

Ik heb het zo heet! Het is echt niet te harden hier binnen joh. Wil je wat drinken? Oh ja, lekker! Heb je ook ijsklontjes? Ja hij is al ijskoud. Oh lekker hoor! En over ijs in een flesje gesproken… Lekker handig. Moet je eens kijken welke video laatst viral ging. Kijk! Kijk, het water is onder nul, maar het wordt pas ijs als je het hard beweegt. En je kan er nog heel veel andere trucjes mee doen. Hier kijk, vloeibaar water uit de fles gieten, waarna het een bevroren toren wordt. IJs, dat zijn eigenlijk watermoleculen die bijna gestopt zijn met bewegen door ze onder de nul graden te brengen. Maar de watermoleculen kunnen pas kristallen vormen als ze een plek hebben waar ze zich aan vast kunnen klampen. Een aanknopingspunt zoals een stuk ijs. Geinig. Maar wist je dat je ook ijs kan maken zonder vriezer? Warm ijs? Hoe dan? Dus jij beweert dat je ijs kan maken zonder het water onder nul graden te brengen, zonder het te bevriezen? Sterker nog, door het te koken. Kijk maar. Wat? Eerst wordt het gekookt en dan komen er ijskristallen uit. Vet he? Nou, laten we eens kijken of wij dat ook kunnen maken en of er dan eenzelfde reactie ontstaat. Wat we nodig hebben. Zoutkristallen, in dit geval natriumacetaat. Dat zit ook op chips om het een zoute smaak te geven. 160 gram. En dan laten we dit koken samen met dertig milliliter water. Ja, het is al wel helder. Oke. Moet je eens kijken wat er gebeurt als ik deze aardbei even dip in wat zoutkristallen en daarna in onze vloeistof. Hoe dan?! Wat?! Kijk nou! Het is gewoon helemaal in ijs veranderd. En dat is dus eigenlijk precies hetzelfde als met jouw ijswater. Alleen is het vriespunt van deze vloeistof geen nul graden. Net als bij water, maar 58 graden en daardoor zitten we dus al onder het vriespunt van deze vloeistof. En de moleculen van deze vloeistof hebben net als bij jou dat filmpje van jou ook een aanknopingspunt nodig om te kunnen kristalliseren. En in dit geval waren dat dus die zoutkristallen van die aardbei. Warm ijs, moet je voelen. Het is best heet. Oké, ik ga het met twee vingers proberen. Ja, hoe! M’n vinger zit vast! Nou, dat is cool. Nou ja, hot zal je bedoelen.