Waarom smaakt bevroren ijs anders?

Als je het hebt over fantastisch mondgevoel dan springt één product er heel erg uit, namelijk ijs. Hier in Wageningen doen ze onderzoek naar de textuur van ijs en hier kennen ze alle geheimen over dat magische mondgevoel. Elke doet onderzoek naar ijs en ik mag vandaag haar proefpersoon zijn. Wat heb je voor me in de aanbieding? Nou, ik heb twee dingen die ik je graag wil laten proeven. Oké. Ik wil van jou heel graag weten welke van de twee je eigenlijk zoeter vindt. Hmm. Zo! Koud. Ja. Ja? Dan komt hier de tweede. Oké. Nou, de tweede vind ik zoeter. De tweede is zoeter? Ja. Klopt, de tweede is zoeter. Dat was gesmolten ijs en dit is eigenlijk wat er ook in je mond gebeurt. Als je ijs smelt, dus op het moment dat je het eet dan worden de smaken opgenomen in het spuug. Door het spuug wordt het getransporteerd naar de tong. De papillen op je tong kunnen dan de smaak waarnemen. Dus als je ijs eet, wordt het ook steeds zoeter in je mond. Ja. Als het ijs bevroren is dan zitten de smaakstoffen als het ware vast in een soort kooi van ijskristallen. Dat noem je een food matrix. En als je dan een hapje neemt dan komen die smaakstoffen beetje bij beetje vrij. Let op. Kijk, hoppa. Nou moet je eens opletten wat er gebeurt als ik het ga föhnen. Kijk. De ijskristallen smelten dus de food matrix verdwijnt. De smaakstoffen komen dus allemaal vrij en die dansen door je mond. En dat is ook de reden dat je suiker beter proeft in gesmolten ijs. Maar behalve suiker komen er ook nog aroma's vrij. Dat zijn stoffen die je niet proeft, maar ruikt. Zoals blauwe bessen-aroma. Die aroma's, die kun je dus ook meten en dat doen we met een speciaal apparaat. Spannend. Wat mag ik doen? Nou, ga hier maar zitten. Dan mag je straks de staafjes in je neus stoppen. Dit moet in m'n neus? In je neus. Ok. En op het moment dat je dat doet kunnen we met dit apparaat meten welke aroma's jij allemaal waarneemt. Ah. Ok, ja. Het zit. Hier is het ijs. Alsjeblieft. Ja. Ok. Kan ik wat zien? Kom maar kijken. Hier ben je ijs gaan eten. Ja. Daar zie je eigenlijk nog geen piekjes verder. Dat komt omdat het ijs nog niet gesmolten was Dan is het nog hard en koud. Ja. Ja. En op een gegeven moment, als het gaan smelten dan kan men hier de aroma's pas vrij. Hm-m. En hier ongeveer heb je het doorgeslikt. Je ziet dan ook, na het doorslikken komt er nog heel veel meer aroma vrij. Een enorme piek nog! Juist. Ja. En dat is ook meteen de magie van ijs: Als je een hap neemt, dat er meerdere smaakgolven voorbijkomen. Ja. Wow.