Wat is mondgevoel?
Oooooh, kijk deze taartjes dan! Deze hier, met die knapperige nootjes aan de zijkant. Deze, met die toef slagroom. Wow, moet je die zien. Die is echt heel mooi. En deze hier, met die romige toefjes erop. Als je iets heel lekker vindt, dan komt dat niet alleen door smaak. Het is ook belangrijk hoe iets in je mond kraakt of hoe het aan je gehemelte plakt of over je tong glijdt. Al die texturen in je mond, die zorgen voor mondgevoel. Iemand die daar alles van afweet, is patissier Hidde De Brabander. Ooooh, kijk! Ja, Hidde, soms heb je bij dezelfde smaak toch een heel ander mondgevoel. Daar heb jij hier een mooi voorbeeld van staan. Ja. Dit is zes keer chocolade, alleen zes keer totaal anders. De een is krokant. Kijk, hier heb je mooie, harde stukjes chocolade. Deze zal eerst een beetje korrelig in je mond zijn. Ja. Daarna gaat hij smelten door de warmte van je mond. Ja, daar moet ik eerst op kauwen voordat er echt iets los komt qua smaak. En dan proef je het pas. Terwijl hier, daar heb ik chocolade die al gesmolten is. En dan hoef je dus niet meer te kauwen. Je hoeft geen moeite te doen, je hoeft het niet te smelten je krijgt gelijk wam! Ohhh! Dit glijdt echt door je mond, superzacht. Het gaat ook zo lekker in je kiezen zitten. Waaah. Zie je? Dit vind je helemaal lekker. Ja? Chocolademousse, dus die is heel erg luchtig gemaakt. Ohhh. Dat is echt zo superromig in je mond. Ja. En hier heb ik dan een chocoladesaus Oh. O! Huh? En die is dan koud. Ja! En dan heb ik deze Dat is heel anders! Die is dan weer warm, en dan krijg je weer een heel andere Whoa! Chocoladesmaak. Ja! En dat is het leuke: zes keer dezelfde smaak en toch anders. Niet verkeerd, hè? Nee, heerlijk. Ik neem deze mee, goed? Ja, precies. Doei.