Wat doet maagzuur?

Zuur. Ook zuur, maar deze vind ik wel lekker. Oh. Er is veel zuur eten. Daar kennen we het woord zuur ook van. Maar zonder dat je het misschien wist, zijn er nog veel meer dingen zuur, zoals bijvoorbeeld natuurazijn of yoghurt. Ook zuur. Maar ook accu's en batterijen zoals die van onze auto's en maagzuur. Maar wat dacht je van mierengif? Zijn we nou eindelijk klaar? En zelfs sommige mensen zijn zuur. Maar wat is zuur nou precies? Nou, alles om ons heen is opgebouwd uit hele kleine deeltjes. Zelfs de lucht. Maar zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. En dit noemen ze moleculen. Ook al deze dingen zijn opgebouwd uit moleculen. En in bijvoorbeeld het gif van een mier zit dit molecuul en dat bevat een zuur stukje en dat zit in eigenlijk alle zuren. En het is heel klein en fel. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de punt van een naald. Is ook heel klein, maar kan ook heel scherp zijn. Het is ook dit felle zuur deeltje dat ervoor zorgt dat wij in de wereld sommige dingen als zuur ervaren. Maar het is dus meer dan alleen een zure smaak. Zo zijn het de zure deeltjes die ervoor zorgen dat het pijn doet als je wordt gebeten door de rode bosmier. Auw!