Zeemeerminnendonut - Recept |Jill
I love donuts. Samen met Marije Zuurveld ga ik zeemeerminnendonuts maken. En we zijn best wel trots op het eindresultaat: ze zijn supercute én heel lekker!!
Wat heb je nodig:
10 gram gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gram gesmolten boter
575 gram bloem
3 eieren
plantaardige olie om in te frituren
marsepein of fondant
poedersuiker
Blauwe kleurstof
Glanspoeder
2 ronde vormen: 1 grotere zoals een theeglas en 1 kleinere bv. een koekvormpje.
Stappen
1. Meng gist, water, melk en één eetlepel suiker in een kom. Zet het 10 minuten apart, zodat het gist kan gaan werken.
2. Smelt de boter en meng het met het gistmengsel. Voeg daarna de eieren toe. En als laatste de bloem en de rest van de suiker. Je krijgt dan heel plakkerig deeg, maar dat hoort zo.
3. Besprenkel het deeg met een beetje bloem en leg het deeg in een schone kom. Maar besprenkel de kom eerst met een beetje olie.
4. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
5. Kneed het deeg nog even goed door en rol een lap van circa 1 cm dik. Mocht het te plakkerig zijn, dan kun je gewoon een beetje bloem er overheen sprenkelen.
6. Steek daar allemaal rondjes uit. En steek uit deze rondjes weer mini rondjes. Zo ontstaat de vorm van een donut.
7. Verwarm plantaardige olie tot 180 -185 graden en bak de donuts licht bruin, circa 1 minuut aan beide kanten.
8. Laat uitlekken op keukenpapier.
9. Maak van fondant of marsepein een zeemeerminnenstaart en wat schelpen.
10. Maak zeeblauw glazuur van poedersuiker en blauwe kleurstof en smeer dit over de donut. Smeer het aan de bovenkant, zodat het naar beneden drupt, dit is het water.
11. Zet de staart en schelpen op de donut.
12. Bestrijk de staart met glanspoeder en tadaa je zeemeerminnendonuts zijn klaar!