Torentaartjes met Siebe
Siebe en ik gaan torentaartjes maken. Torentjes in de vorm van een ui, zoals de torentjes op de kathedraal op het Rode Plein in Moskou!
Wat heb je nodig:
- Spuitzak
- Suikerparels
Voor de bodem
- 100 gr suiker
- 200 gr boter
- 300 gr bloem
- 1 ei
- Snuf zout
- Mespunt bakpoeder
Voor de meringue
- 4 eiwitten op kamertemperatuur
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 10 gram maïzena
- Spuitzak en spuitmondje
- 2 kleuren voedingskleurstof
- Lollystokjes
- Suikerparels
Voor de citroenbotercrème
- 45 gram bloem
- 240 ml melk
- 200 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram poedersuiker
- 1 citroen
- Voedingskleurstof
Stappen
MERINGUE
1. Verwarm de oven voor op 90-100 graden.
2. Zet het bakblik klaar met daarop een vel bakpapier.
3. Splits de eieren, je gebruikt alleen het eiwit. Zorg ervoor dat de mengkom echt vetvrij is. Je kunt hem voor de zekerheid met wat citroensap inwrijven en met keukenpapier afnemen.
4. Klop met een mixer de eiwitten tot deze schuimig zijn. Doe de kristalsuiker erbij en klop tot je de kom ondersteboven kunt houden.
5. Spatel dan voorzichtig de gezeefde poedersuiker en maïzena door het mengsel heen.
6. Doe de voedingskleurstoffen op een bordje en meng met een beetje eiwitmengsel.
7. Trek 2 lijnen in de spuitzak met de verschillende kleuren.
8. Doe met hulp van een andere spuitzak het eiwit mengsels in de spuitzak met lijnen. Spuit een beetje, het duurt even voordat de lijnen zichtbaar zijn.
9 Spuit toefjes op de bakplaat en bak ze in circa 60 minuten af
CITROENBOTERCRÈME
1. Zeef de bloem en doe het samen met de melk en rasp van 1 citroen in een steelpannetje. Mix het even met een garde, zodat er geen meelklontjes in zitten.
2. Zet nu het vuur aan en blijf roeren, totdat het een beetje begint te koken.
3. Als het kookt, zet dan het vuur lager. Nu wordt het mengsel dikker.
4. Blijf 5 minuten roeren totdat het dik genoeg is. Je kunt dit testen met een satéprikker: als hij blijft staan, is het goed.
5. Doe het mengel in een kom, dek af met plasticfolie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
6. In een andere kom, klop je de boter met de poedersuiker. Doe dit totdat het allemaal goed gemengd is. Voeg daarna nog 3 eetlepels citroensap toe.
7. Nu kunnen de beide mengsels met elkaar gemengd worden.
8. Zet het voor een half uur in de koelkast. Daarna is het klaar voor gebruik.
DE BODEM
1. Doe de bloem met de suiker, de bakpoeder en het zout in kom.
2. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe en mix alles door elkaar.
3. Voeg het ei toe en kneed kort tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten
4. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik en snijd er vormpjes uit.
5. Bak de koekjes af in circa 12 minuten. Als de randjes bruin worden zijn de koekjes klaar.
TAARTJE
1. Besmeer een koekje met botercrème, laat de randjes vrij.
2. Zet er een meringue torentje op.
3. Versier met suikerparels.