Strikbroodjes - Recept | Jill
Hoe cute zijn deze zoete broodjes in de vorm van een strikje!?
Wat heb je nodig?
- 400 g bloem
- 215 ml lauwwarm water
- 1 zakje gist (7 g)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 el suiker
- 70 ml zonnebloemolie
- 1/2 theelepel zout
- poedersuiker
- zonnebloemolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Stappen
1 Giet een beetje water van de 215 ml in een glas en doe daar het zakje gist en 1 zakje vanillesuiker bij. Laat dit staan totdat het gaat schuimen.
2 Voeg de bloem, vanillesuiker, zout en suiker in een mengkom. Doe de olie daarbij en meng even door elkaar.
3 Voeg dan de gist met water erbij. En als laatste doe je de rest van het water erbij dat je nog over had.
4 Blijf dit heel goed kneden tot je ziet dat de bloem het water heeft opgenomen. Kneed het met de hand of de deeghaken van je mixer. Dat duurt wel 10 minuten.
5 Smeer je handen in met zonnebloemolie en maak een bol van het deeg. Duw de onderkant een beetje naar binnen. Smeer er nog wat olie op en dek luchtdicht af. Laat het deeg nu 1,5 uur rusten op een warme plek.
6 Pak een ovenplaat en bekleed deze met bakpapier.
7 Maak bolletjes van het deeg en rol dit een beetje uit. Als het deeg blijft plakken, doe dan nog een beetje olie op je handen.
8 Vouw strikjes van het deeg:
- Duw in het midden een deukje in het deeg en snijd dan een steeltje tot aan het deukje.
- Snijd daarna nog 5 inkepingen in het rondje, zo krijg je een bloemetje.
- Vouw de nu middelste bloemblaadjes naar binnen, zodat je de 2 andere blaadjes naar elkaar toe kunt duwen.
- Vouw nu het ander bloemblaadje weer terug. Nu zie je al een beetje een strikje ontstaan.
- Vouw het steeltje in het midden om het strikje en leg het op de bakplaat.
9 Bak de broodjes tot ze een mooie goud/bruine kleur krijgen. Het bakken duurt ongeveer 20 tot 25 minuten op 180 graden. Houd de broodjes vanaf 15 minuten in de gaten. Iedere oven is verschillend.
10 Dek de broodjes af met een schone doek, zodra ze uit de oven komen. Zo kunnen ze rustig afkoelen en blijven de broodjes heerlijk zacht.
11 Bestrooi ze met poedersuiker en doe wat jam in het midden met wat suikerparels als je ze serveert.