Elfentaart - Recept | Jill
Liv en ik gaan een mooie elfentaart maken voor haar oma.
Wat heb je nodig:
Voor de grote taart (springvorm 25 cm)
5 eieren
155 gram suiker
10 gram vanillesuiker
115 gram bloem
40 gram maizena
Mespuntje roze kleurstof
Voor de kleine taart (springvorm 19)
4 eieren
100 gram suiker
6 gram vanillesuiker
75 gram bloem
25 gram maizena
Mespuntje roze kleurstof
Botercrème
45 gram bloem
240 ml melk
200 gram roomboter (ongezouten)
200 gram poedersuiker
5 ml vanille-extract
Fondant laag
Wit rolfondant
Groene gel kleurstof
Versieringen taart
Verschillende kleuren fondant
Suikerparels
Elfenprikkers (download)
Stappen:
Maak eerst beide taarten, zodat deze goed kunnen afkoelen voordat je gaat versieren. De stappen van de grote taart en kleine taart zijn hetzelfde alleen met andere afmetingen, let hier goed op!
Stappen voor de taarten:
Stap 1
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Stap 2
Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. In een staande mixer op middelhoge stand, duurt dit ongeveer 10 minuten.
Stap 3
Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.
Stap 4
Voeg een klein beetje kleurstof toe om de taart een kleur te geven. Wij hebben gekozen voor een roze kleur.
Stap 5
Doe bakpapier in een springvorm en vet het in.
Stap 6
Giet het beslag in de ingevette bakvorm.
Stap 7
Bak de grote springvorm af in 35 minuten en de kleine springvorm in 30 minuten
Als beide taarten volledig afgekoeld zijn, kun je de botercrème gaan maken.
Stappen voor de Botercrème:
Stap 1
Zeef de bloem en doe het samen met de melk in een steelpannetje. Mix het even met een garde, zodat er geen klontjes in zitten.
Stap 2
Zet nu het vuur aan en blijf roeren, totdat het een beetje begint te koken.
Stap 3
Als het kookt, zet dan het vuur lager. Nu wordt het mengsel dikker.
Stap 4
Blijf 5 minuten roeren, totdat het dik genoeg is. Je kunt dit testen met een satéprikker: als hij blijft staan, is het goed.
Stap 5
Doe het mengel in een kom, dek af met plasticfolie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 6
In een andere kom, klop je de boter met de poedersuiker. Doe dit totdat het allemaal goed gemengd is. Voeg hier ook het vanille-extract aan toe.
Stap 7
Nu kunnen de beide mengsels met elkaar gemengd worden.
Stap 8
Zet het voor een half uur in de koelkast. Daarna is het klaar voor gebruik.
Stappen voor de voorbereiding en fondantlaag van de taart:
Als beide taarten en botercrème afgekoeld zijn, kun je de taarten gaan insmeren met de botercrème. Dit doen we weer stapsgewijs.
Stap 1
De afgekoelde taarten snijd je voorzichtig horizontaal doormidden.
Stap 2
Smeer een laagje botercrème tussen de twee lagen en leg de bovenkant er weer voorzichtig bovenop. Doe dit voor beide taarten.
Stap 3
Nu kun je een dun laagje botercrème aanbrengen aan de bovenkant en zijkanten van beide taarten. Zet de taarten in de koelkast zodat de botercrème een beetje kan uitharden.
Stap 4
Ondertussen kun je het fondant gaan kleuren. Dit doe je door een beetje kleurstof toe te voegen aan wit fondant. Kneed dit goed door elkaar om een egale kleur te krijgen of juist niet om een marble effect te creëren.
Stap 5
Rol het fondant dun uit, totdat het groot genoeg is om over de taart heen te leggen. Til voorzichtig (samen met iemand) het fondant op en leg het over de taart heen.
Stap 6
Wrijf voorzichtig over het fondant tot het egaal over de taart heen ligt. Snijd het overige fondant netjes af en gebruik het voor de volgende taart.
Stap 7
Versier de taart met figuurtjes van fondant: bloemen, paddestoelen, blaadjes… Maak je eigen elfenprikkers (download de elfjes) en zet ze op de taart.