Pepernoten-chocoladeletters maken
Wat heb je nodig:
-
Grote reep pure chocolade
-
Versierde pepernoten (recept hieronder)
Stappen
1. Smelt de chocolade in het Au bain-marie-pannetje en roer door met een houten lepel. Pas op dat de chocolade maar nét gesmolten is. Als de chocolade namelijk te heet wordt (en dat is het al boven de 60 graden) gaat het korrelig worden en moet je opnieuw beginnen (met nieuwe chocolade en een schoongemaakt pannetje).
2. Doe hierna de gesmolten chocolade over in een decoratiespuit of spuitzak met middelgroot mondje. Wees voorzichtig, want de chocolade is heet!
3. Schrijf nu met de chocolade letters op bakpapier.
4. Laat de chocolade drogen. Ondertussen kun je de pepernoten maken en versieren. Hoe? Dat lees je hieronder!
-
250 gram zelfrijzend bakmeel
-
10 gram speculaaskruiden
-
Mespuntje zout
-
200 gram Zeeuwse keukenstroop
-
100 gram koude boter (in blokjes)
-
Bakje poedersuiker
-
Lepeltje water
-
Suikerstrooisel in allerlei kleuren
-
Kwastje
Stappen
1. Zeef het bakmeel boven een kom en meng er de speculaaskruiden door. Voeg de stroop en boter toe en kneed het tot een samenhangende deegbal.
2. Pak het in met vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
4. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm 4 rollen van 1 centimeter dik. Snijd de rollen in stukjes van 1 centimeter en rol elk stukje tot een balletje.
5. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, in nette rijtjes. Druk licht aan en bak ongeveer 12 minuten in de oven.
6. Ondertussen maken we de versiering voor de pepernoten. Voeg een paar druppeltjes water toe aan het poedersuiker en roer tot je een glad mengsel hebt. Doe het strooisel in verschillende bakjes. Je kunt ook kleurtjes mixen.
7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten afkoelen. Doop daarna de pepernoten met de bovenkant in het glazuur en dan in het suikerstrooisel. Laat drogen en zet dan de grote suikerparels erop: druppeltje glazuur in het midden, pareltjes erop.
8. Hierna kun je de letter afmaken: als het chocola een beetje is uitgehaard duw je de pepernoten in de chocolade en bestrooi je het met losse pareltjes. Je kunt net zo over de top gaan als je zelf wilt! Eet smakelijk!