Terug in de tijd met 'Wakker met een wijsje'

In de serie ‘De Remake’ steken we oude liedjes in een nieuw jasje. Afgelopen week hebben we een nieuwe versie gemaakt van ‘Wakker met een wijsje’. Solist Jannes Drop zong 33 jaar geleden het bekende nummer. Hoe was het voor hem om bij Kinderen voor Kinderen te zitten en wat vindt hij van de nieuwe versie?

Hoe ben je bij kinderen voor kinderen gekomen en hoelang heb je erin gezeten?

Ik heb van jongs af aan al een fascinatie voor radio, televisie en muziekopnames. Ik woonde in Hilversum. Daar stond in de lokale krant een oproep om auditie te komen doen voor Kinderen voor Kinderen. De kop luidde: ‘Ben jij altijd al benieuwd naar hoe een televisieprogramma gemaakt wordt?’. Dat was ik en dus ging ik auditie doen. Ik dacht dat ik er niet doorheen zou komen. Maar tot mijn grote verbazing werd ik uiteindelijk uitgenodigd. Uiteindelijk heb ik in Kinderen voor Kinderen 9,10 en 11 gezeten. In Kinderen voor Kinderen 11 zong ik de ‘Kerstezel’. Toen werd ik eigenlijk te oud voor Kinderen voor Kinderen 12, maar dat jaar hadden ze te weinig koorkinderen. Daarom mocht ik nog één jaar blijven. Ik deed toen niet mee met het koor, ik zong alleen het liedje ‘Wakker met een wijsje’.  Het voelde als een soort slagroom op de taart.

 

Hoe was het om in die tijd bij Kinderen voor Kinderen te zitten?

Ik heb Kinderen voor Kinderen nooit als een enorm project ervaren. Het was echt mijn hobby. Andere kinderen gingen naar een sportclub en ik ging naar Kinderen voor Kinderen. Ik vond het altijd gezellig. De koorgenoten waren ook vriendjes. Ik heb mij toen nooit gerealiseerd dat we echt impact maakten met de muziek over relevante zaken. Er werden soms onderwerpen besproken die je niet met je ouders durfde te bespreken.

 

Word je nog weleens herinnert aan ‘Wakker met een wijsje’ of je tijd bij Kinderen voor Kinderen?

Ik word nog heel vaak herinnerd aan ‘Wakker met een wijsje’. Ik denk iedere maand wel een keer. In mijn direct omgeving komen mensen er soms nog steeds achter, dat verbaast mij wel. Ook op de radio, waar ik werk, krijg ik nog vaak de vraag; ‘Heb jij bij Kinderen voor Kinderen gezeten?’ Dat vind ik heel leuk. Wat ik mij vroeger nooit heb gerealiseerd is dat het voor veel kinderen bepalend is geweest in hun jeugd. Kinderen voor Kinderen kwam toentertijd in november uit. Het was het standaard sinterklaascadeautje dat iedereen in zijn schoen had zitten. Het televisieprogramma was een enorme hype. Alle kinderen kenden Kinderen voor Kinderen. Ik krijg hierdoor nog steeds regelmatig berichtjes van mensen die zeggen dat ik hun jeugd heb veranderd met ‘Wakker met een wijsje’, want daar luisterden ze altijd naar. Ook in moeilijke periodes.  Dat vind ik echt te gek.

 

Als je nu naar de originele ‘Wakker met een wijsje’ luistert, welke herinneringen komen naar boven?

We repeteerden twee keer per week. Op dinsdag- en donderdagmiddag. We repeteerden dan twee uur. In het voorjaar repeteerden we om de liedjes op te nemen en in de zomervakantie repeteerden we om de videoclips op te nemen. Met Kinderen voor Kinderen 11 zijn we met z’n allen een week naar België gegaan. Bij Kinderen voor Kinderen 12 gingen we een week naar een dorpje bij Groningen in de buurt met Youp van ‘t Hek. Daar waren we de hele week bezig met het opnemen van het programma. Ik heb daar heel veel leuke herinneringen aan.

 

Ik zag dat je onder andere radio DJ bent. Kun je vertellen hoe je daar te terecht bent gekomen?

Toen ik wegging bij Kinderen voor Kinderen ben ik bij de radio gaan werken. Ik ging mee met Henk Westbroek, die presenteerde allemaal programma’s bij 3FM. Zo kwam ik bij de radio terecht. Ook toen ik niet meer bij het koor zat, ben ik nog op de repetitiedagen gaan helpen. Daar heb ik veel verschillende mensen ontmoet die mij later hebben geholpen in mijn carrière bij de radio en televisie. Na de havo kreeg ik een baan aangeboden bij de Vara. Er was toen een fonds ‘Nieuw talent voor de publieke omroep’. Daar ben ik opgeleid om bij de radio en televisie te kunnen werken. En nu werk ik nog steeds bij de radio en televisie.

 

Wat vind je van het nieuwe nummer en denk je dat het nog relevant is in deze tijd?

Ik vind het heel tof dat het liedje er nog steeds toe doet. De versie die we toen hebben opgenomen was al een slag die gemaakt was om Kinderen voor Kinderen van een soort van truttigheid naar een stoerder imago te tillen. Ik vind het liedje van vroeger nog steeds heel leuk. Ik heb de nieuwe versie geluisterd en het klinkt heel modern. Het is helemaal van deze tijd en heel goed in het genre gemaakt. Ik vind het heel leuk dat het liedje nog steeds gezongen wordt en dat het de moeite waard is om ‘m te remaken! Maar ondanks dat vind ik het oude nummer nog steeds tijdloos.