Weetjes over het nijlpaard
Een nijlpaard is verwant aan een walvis?!
Het is misschien lastig te geloven, maar nijlpaarden zijn verre familie van de walvis. Datzelfde geldt ook voor varkens en kamelen. Ze delen een voorouder die miljoenen jaren geleden leefde.
Een nijlpaard poept alles onder om zijn territorium af te bakenen
Dat het er in de dierenwereld er soms gek aan toe gaat, weten we inmiddels wel. Nijlpaarden hebben ook een gekke manier om hun territorium, hun huis, af te bakenen. Ze strooien graag rond met poep, zo’n dertig kilo per dag, en zwaaien hun staart heen en weer om de poep zo ver mogelijk te verspreiden. Een soort poepfeest voor de dieren, maar met een duidelijke boodschap: blijf uit de buurt als je hier niet thuishoort.
Van al die kilo’s nijlpaardenpoep worden de vissen niet vrolijk
Een gemiddeld nijlpaard poept dus zo’n 30 kilo per dag! En ze poepen vrijwel altijd in het water tot ongenoegen van de gemiddelde vis. Doordat een nijlpaard hun eten slecht kan verteren, belanden de resten hiervan in het water. Daardoor daalt het zuurstofniveau. Tijdens periodes van droogte daalt de kwaliteit van het water rap en verslechteren de leefomstandigheden van de vis, maar tijdens een heftige regenval overstroomt de rivier en gaan de vissen in grote aantallen dood.
Ze staan altijd in het water, maar zwemmen kunnen ze niet
Een nijlpaard kan niet zwemmen én ze zijn te zwaar om te drijven. Daarom staan nijlpaarden het liefste in ondiep water, waar ze gewoon met hun poten op de grond kunnen blijven staan. Om toch onder water vooruit te komen zetten ze zich af tegen de grond.
Maar wat kunnen ze wel: zichzelf insmeren met zonnebrand!
Ze mogen dan wel niet kunnen zwemmen, de nijlpaarden hebben andere talenten. Nijlpaarden leven in de Sahara in Afrika, waar de zon heel scherp is. Onze mensenhuid zou er niet vrolijk van worden, maar de nijlpaarden hebben een handigheid meegekregen. Hun huid maakt een soort rode, olieachtige vloeistof aan om hun huid tegen de brandende zon te beschermen.