Hoe maak je middeleeuwste ketelkost?
Hoi! Ik ben Sjoukje en ik ben Houkje! En vandaag maken we het populairste gerecht van de eeuw. Iedereen eet het. Ketelkost! Het is heel makkelijk. Je gooit gewoon alles wat je kan vinden in een grote ketel. Dagen laten pruttelen boven een vuurtje. Erwten, spek, vissen, graan, kool, mais, wijn, bier, melk en sla. Geen aardappelen en tomaten? Nee joh, die hebben we nog niet. Komen uit Zuid-Amerika en dat is nog niet ontdekt. Oh ja. We gooien alles bij de resten van vorig jaar en we laten het gewoon eeuwig sudderen. Dan krijg je een stevige, dikke smurrie. En die eet je met brood of met een lepel. Wat ziet dit er goor uit. Het ruikt ook heel goor. Maar ja, de gewone mensen hebben geen keus. Die eten het elke dag. Maar ja en als je over je nek gaat kan het er gewoon bij. Het verschil zie je toch niet! Nu word ik wel echt een beetje misselijk, hoor. En weet je wat zo fijn is? Je hebt nooit afwas want de ketel is nooit leeg! Kom maar mensen! Wat zit het er weer vies uit. Niet ruiken. Gewoon hup je mond in en doorslikken. Oh heerlijk, lekkere ketelkost. Meer, meer! Oke, dit was het weer. Volgende keer gaan we koken voor de rijken. Doei doei!