Wat we met jouw opgehaalde geld doen
ER WORDT HIERMEE 10 KILO AFVAL UIT HET WATER GEHAALD
Er bestaan apparaten om het afval dat eenmaal in de rivieren terecht is gekomen, weer uit de rivier te halen. Zo kan het niet naar de zee stromen. Dat is belangrijk voor zeedieren zoals de walvis, want elk flesje en elke zak die uit de rivier gehaald wordt komt dan niet in zee. Lokale bewoners kunnen deze bewegende plasticvangers zelf bouwen en gebruiken en daar willen wij ze graag bij helpen.
HET AFVAL VAN 1 GEZIN WORDT EEN JAAR LANG NAAR EEN AFVALSTATION GEBRACHT
Bij ons in Nederland is het best goed geregeld met het ophalen van ons vuilnis, maar in veel landen in de Koraaldriehoek is dat anders. Veel plastic belandt in rivieren en daardoor in zee. Dat kan beter. We gaan ervoor zorgen dat het vuil ook daar wordt ingezameld en opgehaald. Daarnaast helpen we bij het bouwen van afvalstations waarin het opgehaalde plastic verwerkt kan worden zodat de zeeschildpad en andere dieren er geen last meer van hebben.
EEN SCHOOLKLAS KRIJGT LES OVER PLASTIC, ZODAT KINDEREN WETEN HOE SCHADELIJK AFVAL IN ZEE IS
Veel mensen in de Koraaldriehoek weten nog niet hoe schadelijk plastic in zee is. Ze zijn gewend om afval in de rivier te gooien. Dat was vroeger geen probleem omdat veel afval organisch was, maar ons afval bestaat steeds vaker uit plastic en plastic in de natuur is gevaarlijk. Daarom willen we er juist de kinderen op school over vertellen. We leren ze hoe je met het afval om moet gaan maar ook dat je veel minder plastic zou moeten gebruiken. Bijvoorbeeld door altijd je eigen boodschappentas mee te nemen naar de winkel. Jong geleerd = oud gedaan en de kinderen vertellen het ook door aan hun ouders, dus die leren meteen mee.
EEN BUURTACTIE OM BUURTEN PLASTICVRIJ TE MAKEN
In Thailand en Vietnam organiseert WWF buurtevenementen met als doel het plasticprobleem te onderzoeken en om in die buurten gezamenlijk aan oplossingen te werken.
1 GEWOND ZEEDIER WORDT 1 DAG VERZORGD
Door plastic kunnen zeedieren zoals schildpadden, dolfijnen en walvissen ziek worden of gewond raken. Soms worden ze dan gevonden. Het is niet altijd makkelijk om zo’n dier te helpen. Vaak is het werk voor een dierenarts. We willen ervoor zorgen dat dierenartsen in de Koraaldriehoek walvissen en andere zeedieren kunnen helpen. Als dat nodig is vliegt een dierenarts naar een dier in nood of wordt een dier in een opvangcentrum verzorgd.