Hoe ontstaat schimmel op je eten?
Clipphanger
Je pakt een appel van de schaal, neemt een flinke hap en… Hè, wat rot: een schimmel! Zo’n schimmel begint microscopisch klein. Een ‘spore’ vliegt door de lucht, landt ergens en begint zich met een rotgang te vermeerderen. Eerst worden dat lange, dunne draden, en als dat er heel veel zijn, dan zie je die typische pluizige schimmel. Dat heet officieel een ‘mycelium’, en da’s dus juist niet.. uhm… yum!
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar sommige wel. Als je die eet, kan je misselijk worden of aan de dunne gaan. In de natuur doen schimmels erg nuttig werk. Ze ruimen dooie bladeren op, of pakken een hele omgevallen boomstam aan. Schimmel powerrrrrrr!
Door de eeuwen heen zijn er allerlei slimme manieren bedacht om schimmel uit ons voedsel te weren. Drogen, verhitten, koelen, zouten, zuren, fermenteren! Maar ook de schimmels worden steeds slimmer. Het beste wat jij kan doen om je eten smakelijk te houden: bewaar verse producten op een koele, droge plek. Verse groenten, vlees en vis in de koelkast. En een bord kliekjes, altijd even afdekken. Zo blijven jij én je broodje ei... schimmelvrij.