Hoe werkt een leugendetector?
Clipphanger
Liegen doen we elke dag. 'Hoe gaat het met je?' 'Goed!' 'Wat vind je van mijn nieuwe kapsel?' 'Geweldig!' 'Ga jij eigenlijk wel eens vreemd?' 'Eh...' Bij dat soort kwesties wordt het tijd om de leugendetector in te zetten. En die kun je vinden in vrijwel elke Amerikaanse politiefilm.
Een persoon die liegt, en zelf ook weet dat hij liegt, ondergaat een aantal lichamelijke sensaties: de hartslag gaat omhoog, net als de bloeddruk en de spierspanning. En ook je zweetproductie maakt overuren. Al deze zaken worden door de leugendetector geregistreerd. Eerst krijg je een paar algemene vragen op je afgevuurd, om te testen hoe je 'normaal' bent. Maar dan komt de hamvraag! En als de grafiek uitslaat, dan ben je de pinokkio.
In Nederland wordt de leugendetector maar weinig gebruikt voor officiële zaken, omdat de resultaten nooit 100% betrouwbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een echte ouderwetse psychopaat. Die kan gewoon glashard zitten liegen, zonder dat zijn lichaam daar enige blijk van geeft. Dan kan die leugendetector dus het raam uit. Maar ja, als je verkering hebt met een psychopaat, dan heb je nog wel wat andere dingen om je zorgen over te maken.