Hoe ontstaat bliksem?
Clipphanger
Bliksem is een spectaculair natuurverschijnsel, waar je vooral van een afstandje prima van kan genieten. Kom je te dicht bij de bliksem, dan kan de bliksem ook bij jou inslaan en krijg je tot wel 100 miljoen volt door je donder. En dat is jammer, want daar had je ook zo’n 400.000 televisies op kunnen laten draaien.
Die dekselse bliksem ontstaat door het spanningsverschil tussen een zware onweerswolk en het aardoppervlak. De onderkant van de wolk heeft door allerlei processen een negatieve lading gekregen, terwijl de aarde onder de wolk juist positief geladen is, en dat verschil moeten worden opgeheven.
Eerst komt er een voorontlading. Die kunnen wij niet zien, maar hij loopt van de wolk naar de aarde. Vanaf de aarde ontstaat een vangontlading, richting de wolk. Zo gauw die twee elkaar raken is er als het ware een kanaal gecreëerd, en kan de hoofdlading overspringen. Bliksems! En donders, want als je de bliksem nog niet gezien had, dan hoor je de donder wel.
Voor iedere 3 seconden dat de donder later komt dan de bliksem, is het gevaar een kilometer verder weg. Als het minder dan 10 seconden duurt is de bliksem dus dichter dan 3 kilometer bij je vandaan, en wordt het echt tijd om dekking te zoeken. Of om snel even 400.000 televisies te regelen.